Rondleiding
Kort uitgelegd
Een eetbare jungle vol lekker vers voedsel en een trekpleister voor biodiversiteitsherstel. Klinkt allemaal geweldig toch?! Op regelmatige tijdstippen doorheen het jaar organiseren we rondleidingen waarbij je kennismaakt met ons voedselbos en ten volle beleeft hoe zo een tuin voelt. Je krijgt uitleg over de opbouw en achtergrond en leert verrassende smaken en planten kennen. Ideaal om te verkennen of je hier serieus mee aan de slag wil of om jouw huisgenoten te overtuigen om de eigen tuin wat wilder en eetbaarder te maken.
Alle informatie op een rijtje
-
Het Voedselbos in Nokere is met haar 22 lentes één van de oudste voedselbossen in de lage landen.
Het is één van de weinige plekken dichtbij waar je kan zien en proeven wat zoveel jaren bodemzorg met een plaats doet. Verwacht een weelderige plantengroei, de mooiste insecten en de lekkerste ongekende smaken. Plukvers en overal om je heen. Zoveel overvloed is maar moeilijk in woorden en beelden te vatten. Je zou het eigenlijk eens moeten ervaren. En precies daarom is er deze voedselbosrondleiding.
Een Voedselbosrondleiding begint meestal in ons Trondus. Een huisje met zelfdragend dak opgebouwd uit leem, stro en lokaal geoogst hout uit het natuurreservaat het Kordael. Daar staat onze rocket mass heater en drakenkachel te gloeien terwijl je luistert naar de ontstaansgeschiedenis van dit plekje. We zitten op het raakvlak tussen biodiversiteit en voedselproductie. Er is een waar permacultuurparadijs ontstaan. Meer dan 600 soorten eetbare planten groeien hier samen en dringen om een plekje op jouw bord. Gekende planten maar ook veel ongekende planten waarvan je niet eens wist dat ze bestonden of hier konden groeien.
Je ziet kiwi’s en kiwibessen zwaar beladen met vruchten. Nashi’s en dwergkersen, meidoornbessen in alle kleuren, sneeuwklokjesbomen, nectarines, vijgen, hartnoten, kaki’s en pawpaws. Het lijkt hier wel de tuin van Eden. Gelukkig zijn de vruchten niet verboden maar word je net uitgenodigd om ze te proeven. Akebias’s, apios, yacon, mashua, zwartmoeskervel en eeuwig moeskool nemen je mee naar de zwammentuin. Nog meer exotische namen hier: stropharia, shiitake en roze oesterzwammen groeien om je heen. Zelfs zwammen die naar kip smaken kan je hier plukken.
In deze rondleiding leer je hoe een voedselbos werkt, waarom het echt wel de landbouw van een gezonde toekomst is en hoe je zoiets ook thuis kan opbouwen.
-
Dit is onze meest laagdrempelige instap in de voedselboswereld. Je hebt absoluut geen enkele voorkennis nodig.
Ideaal om het concept te leren kennen, net als mijn lesgeversstijl en de plek. Deze rondleiding wordt vaak gevolgd door geïnteresseerden die hun medebewoners thuis graag eens willen laten zien hoe hun voedselbosplannen er binnenkort kunnen gaan uitzien. Inspiratie verdient gedeeld te worden.
-
In een voedselbos zijn de seizoenen sterk voelbaar en een eetbaar bos heeft zijn eigen dynamiek van accenten doorheen het jaar. Proef de sfeer op een moment dat jou het beste uitkomt.
Voor 2024 zijn dit de dagen waarop je een rondleiding kan volgen:
Zaterdag 27 april 2024
Zaterdag 1 juni 2024
Zaterdag 14 september 2024
Zaterdag 12 oktober 2024 (enkel namiddag)
Als het op deze dagen niet lukt, kan je ook een voedselbostoer aanvragen. Je verzamelt dan een groep mensen en boekt een rondleiding op een dag die je beter past.
-
Een rondleiding kost € 25 per persoon. Kinderen t.e.m. 12 jaar sluiten gratis aan. Wie intekent op een begeleidingspakket NASHI of PAWPAW kan 1 of 2 rondleidingen kiezen uit bovenstaande data.
-
Een rondleiding duurt ongeveer 2,5 uur. We zijn de hele tijd buiten, dus je past kledij en schoeisel best aan aan de weersomstandigheden. In de voormiddag start de rondleiding om 10.00 uur. De namiddagrondleiding start om 14.00 uur. We beperken de groep tot 25 personen zodat iedereen écht het voedselbos kan beleven.
Een koffie of een kruidentheetje zijn inbegrepen. We openen ons tuinpoortje 30 min. voor aanvang, zodat je rustig kan aankomen met een koffie of thee.
Er is een boekenstand met permacultuur- en voedselbosboeken.
Wie wil krijgt informatie over onze opleidingen en begeleidingen.
Huisdieren zijn welkom aan de leiband en dankjewel om tijdens jouw bezoek niet te roken.
De tuin is moeilijk toegankelijk voor rolstoelgebruikers.
-
Neem gerust contact op.