Jaaropleiding Permamoes

Kort uitgelegd

Permacultuur is hip. En dat is goed nieuws! Dat permacultuur goed scoort bij moestuinders hoeft niet te verbazen. Biodiversiteit herstellen en bevorderen, zalig vers en smakelijk eten produceren en de bodem opbouwen in plaats van uitputten terwijl jouw tuin er een pak levendiger op wordt. Weinig is zo geruststellend en bevredigend als jouw directe leefomgeving zien veranderen in een eetbare oase.

In deze jaaropleiding leer je jouw eigen tuin omvormen tot productief paradijs. We starten helemaal in het begin. Hoe verzorg je de bodem, hoe leg je nieuwe moestuinbedden aan, welke groenten kan je allemaal telen in ons klimaat, wat kan je doen om jouw overvloedige oogst te bewaren? Welke planten combineren en hoe kan je biodiversiteitsherstel hierin een plaats geven?

Een moestuin mag gerust ook mooi zijn. Een eetbare leefomgeving met rustplekjes, ontmoetingsmogelijkheden en voedsel het hele jaar door.
— Bert Dhondt

Alle informatie op een rijtje

  • De bedoeling van deze opleiding is jou met heel veel goesting aan het moestuinieren te krijgen volgens de prachtige permacultuurprincipes. In het kader van een volwassen voedselbos en permacultuurmoestuin van meer dan 20 jaar oud ervaar je elke lesdag wat dat eigenlijk betekent. Je leert chaos zien als de natuurlijke vorm van orde en hoe we de successie en natuurlijke processen volop als bondgenoten kunnen inzetten. Vergeet bestrijden en overdreven wieden. Om niet overrompeld te worden door de natuurlijke uitbundigheid en het enthousiasme waarmee de natuurlijke processen jouw tuin willen overnemen, neem ik jullie stap voor stap mee.

    Tijdens de eerste 5 lesdagen voor de korte zomerstop hebben we het uiteraard over de ontwerpprincipes van permacultuur. Je leert die lezen en toepassen in een moestuincontext. Bodem, bodem, bodem... het begin, einde en eigenlijk alles daartussen om gezonde groenten te kweken. Je leert hoe je jouw bodem in optimale conditie kan brengen en welke methode van composteren het beste aansluit bij jouw tuin en gewoontes. We leren echt hoe je van dat saaie gazon een eetbare oase maakt.

    Welke planten je best met elkaar kan combineren is een andere grote brok van de opleiding. Net als de kneepjes van het zaaien. Wat, wanneer, hoe? Steeds weer leg ik de focus op een gesloten kringloop waarbij je zoveel mogelijk met beschikbaar materiaal in jouw paradijs gaat werken zonder al te veel te hoeven aankopen of invoeren. De bodem gezond en bedekt houden dus. De kleurrijke en smaakvolle puzzel van groenten, fruit, kruiden en zelfs zwammen combineren is gewoon enorm verslavend. Ik voorspel dat je al die kennis als een spons wil opzuigen terwijl je het gewoon om je heen ziet gebeuren en de tuin elke lesdag opnieuw een metamorfose heeft doorgemaakt.

    Naast combinatieteelt bekijken we ook of teeltrotatie iets is voor jouw moestuin. We bekijken steeds hoe we de schijnbare chaos kunnen versterken als veerkrachtige ecosystemen. Wedden dat je anders gaat leren kijken naar slakken en zelfs woelmuizen? Hoe kan je biodiversiteit herstellen en tegelijk een overvloedige oogst overhouden? We leren tientallen zalig lekkere planten kennen die vechten om een plekje op jouw bord.

    Tijdens de vele wildplukwandelingen betrekken we ook de onkruiden en wilde planten die in dit systeem helemaal in hun nopjes zijn. De tuin steeds weer in een net andere periode terugzien leert je heel veel over de processen die in een permacultuurtuin aan de gang zijn. Je wordt expert in het lezen van natuurlijke processen en ontpopt je tot relatietherapeut voor planten. Groene vingers kan je leren!

    Na de zomerstop duiken we verder in de verwerking. Het moestuinieren is nog niet gedaan! Overal waar nog plaats is zaaien we nateelten. Drogen, fermenteren, inmaken, … veel vergeten technieken halen we vanonder het stof en passen die toe op onze overvloedige oogst. Je gaat naar huis met potjes vol starters om thuis verder volop te oefenen.

    We leren ook hoe we onze moestuin veerkrachtiger maken tegen de droogte. Hoe we langzaamaan meer vaste planten op ons menu zetten en zo een grote bijdrage leveren aan het herstel van onze bodem.

    We trekken erop uit naar wilde plantenkwekerijen, exotische samentuinen met zwemvijver en oases aan vreemde lekkere planten. We leren hoe we ons project steviger kunnen verankeren met een sociaal netwerk.

    Nu de herfst dichterbij komt buigen we ons over het teeltplan en verlangen al bijna naar volgend teeltseizoen om al die nieuwe kennis uit te proberen. Maar dan hebben we de uitsmijter van de zwammenteelt in de moestuin nog te goed!

    Uiteraard komt er nog veel meer aan bod. Ik maak ook graag en dankbaar gebruik van de kennis in de groep en de specifieke omstandigheden van het teeltseizoen 2023 om er een unieke beleving van te maken. Voel je het kriebelen?

  • Voor werkelijk iedereen met gezonde interesse in permacultuurtuinieren. Je hebt volstrekt geen enkele voorkennis voor deze cursus nodig. Soms is het zelfs handiger om de oude kennis van spitten en sproeien niet te hebben, zo hoef je ook niks te “ontleren”.

    Wat je wel nodig hebt is interesse. Interesse in levende bodems, natuur, dynamieken die in een natuurrijke tuin ontstaan en onze Vlaamse propere volksaard soms wat verstoren.

    De jaaropleiding wordt opgesteld op maat van iedereen met een lapje grond ter beschikking: van mini stadstuin, volkstuintje tot grotere (gezins)tuin aan de stadsrand. Je zal zien dat je voor deze intensieve manier van tuinieren ook geen hectarengrote percelen nodig hebt. Ik geef jullie de tips en kneepjes mee van 22 jaar permacultuurmoestuinieren. Ik ga ook steeds op zoek naar het evenwicht tussen esthetische en praktische oplossingen. Een moestuin mag gerust ook mooi zijn. Een eetbare leefomgeving met rustplekjes, ontmoetingsmogelijkheden en voedsel het hele jaar door.

    Het streefbeeld is dus niet zozeer volledig los van de maatschappij helemaal zelfvoorzienend te worden, wel met een heel beperkte input van kostbare tijd een zo groot mogelijke oogst aan vers, heerlijk en gezond voedsel ter beschikking te hebben.

    Maak van jouw onproductieve gazon een paradijselijke tuin van eten in overvloed. Misschien is dat wel het mooiste voornemen om in 2023 echt waar te maken!

    • Voor mensen met jeukende groene vingers

    • Voor mensen die jaarrond meer lekkers uit hun moestuin willen halen met minder werk

    • Voor mensen die een tuin vol vlinders, vogels én groenten willen

    • Voor mensen die tuinaarde onder hun nagels het nieuwe sexy vinden

    • Voor mensen die willen leren wat voor verrassend lekkers in onze regio te telen valt

    • Voor mensen die schoolmoestuinen, deeltuinen … een extra boost willen geven

  • De interesse in onze jaaropleiding Permamoes is overdonderend. Daarom plannen we in 2024 opnieuw twee reeksen: een reeks op woensdag en een reeks op zaterdag.

    Data reeks WOENSDAGEN:

    27 mrt - 17 apr - 1 mei - 22 mei - 19 jun - 4 sep - 18 sep - 2 okt - 16 okt - 6 nov

    Data reeks ZATERDAGEN:

    30 mrt - 20 apr - 4 mei - 25 mei - 22 jun - 7 sep - 21 sep - 5 okt - 19 okt - 9 nov

    Kijk in jouw agenda welke reeks het beste past. Let op dat je bij het inschrijven de juiste reeks kiest. Omwille van de groepsdynamiek kan je niet wisselen van reeks doorheen het jaar.

  • De cursus kost € 1.000 voor 10 lesdagen. Daarin zit inbegrepen: lesmateriaal, handboek Permacultuur in je moestuin, koffie, thee, en bezoeken aan andere inspirerende projecten. Voor ’s middags breng je je eigen lunch (potluck) mee.

  • We voorzien 10 lesdagen gespreid over het hele jaar waarbij verschillende thema’s op een praktische manier aan bod komen. We delen daarbij onze eigen expertise en leren als groep van elkaar. Soms nodigen we ook experts in hun vakgebied uit die hun ervaringen met ons delen.

    Een lesdag loopt van 10.00 uur tot 17.00 uur. We openen ons tuinpoortje om 9.30 uur voor een koffie of thee bij aankomst zodat we om 10.00 uur stipt met het lesgedeelte kunnen beginnen.

    In de voormiddag gaan we aan de slag met kaderende theorie, plantenwandelingen en nodige info. In de namiddag duiken we de moestuin in en gaan we ook heel praktisch aan de slag. Kledij aangepast aan het weer die dag en bestand tegen het moestuinieren, goed stevig schoeisel, werkhandschoenen, een genaamtekende snoeischaar, zakjes voor zaden en stekmateriaal … dat is binnenkort misschien wel jouw basisuitrusting op woensdag of zaterdag!

    MEE TE BRENGEN

    • aangepaste kledij aan weersomstandigheden (we zijn de hele dag buiten)

    • werkhandschoenen, werkkledij, .. voor de praktische sessies

    • snoeischaar

    • potluck*

    • schrijfgerief en notitieschrift

    *Potluck houdt in dat je een gerecht maakt en deelt met de groep. Het allerliefste is dat met oogst uit jouw tuin, heel lokaal, seizoensgebonden, inspirerend en creatief. We brengen alles samen en genieten zo elke lesdag opnieuw van een wonderlijk rijk buffet.

    DAGSTRUCTUUR

    • 9.30 uur opening tuinpoortje en onthaal met koffie en thee

    • 10.00 - 12.30 uur lesblok theorie

    • 12.30 - 13.30 uur potluck

    • 13.30 - 15.45 uur lesblok praktijk

    • 15.45 -16.00 uur pauze

    • 16.00 - 17.00 uur afronden en vragenrondje

  • Neem dan gerust contact met ons op.

Wat onze deelnemers vertellen

Over Bert

Bert Dhondt werd geboren met een heel sterke interesse in natuur. Van kindsbeen af verslond hij alles wat natuurstudie, landschapsbeheer en beleving van dichtbij of veraf raakte. Vele reizen en jaren vrijwilligerswerk later in binnen- en buitenland kwam Bert in Tasmanië in contact met permacultuur. De vonk sloeg meteen over en sinds 2002 toert Bert het land rond met voordrachten en opleidingen rond permacultuur, wildpluk en voedselbossen. Bert is ook bezieler en oprichter van vzw het Voedselbos en geeft al jarenlang opleidingen rond permacultuur en voedselbossen. Daarnaast werkt hij regelmatig in opdracht van lokale overheden aan de begeleiding van buurtmoestuinen, eetbare schooltuinen en de opstart en begeleiding van Voedselbossen. Steeds vaker neemt hij ook coachingsopdrachten aan voor particulieren die een voedselbos willen aanleggen of hulp willen bij de begeleiding ervan.

Ja ik schrijf me in

Volgende
Volgende

Jaaropleiding Voedselbosverdieping