Advies en begeleiding

Kort uitgelegd

Werken met de natuur is steeds werken op maat. Elk terrein is uniek en elke vraag is dat ook. Wat ik geleerd heb in meer dan 20 jaar wonen, werken en leven in een voedselbos en als permacultuurontwerper, is dat een ontwerp geen einddoel is. Veel mensen zien dat als uiteindelijk beeld, maar vergeten dat je in een voedselbos eerst nog veel successiefases doormaakt om tot een eindbeeld te komen. Je krijgt een plaatje te zien van hoe het er over 25 jaar zal gaan uitzien. Maar intussen kan er veel veranderen. Jouw wensen zullen veranderen, het klimaat doet dat ook en zelfs hoe we naar landbouw en onze omgeving kijken zal dan anders zijn. Vandaar dat ik dit advies en begeleiding ter plekke heb ontwikkeld. Die nieuwe opwindende wereld van voedselbossen en permacultuur is fantastisch maar het is ook wat aftasten en jouw weg vinden. Af en toe eens jouw licht kunnen opsteken bij een expert en iemand die veel van jouw vragen al met vallen en opstaan enkele keren heeft beleefd, is erg geruststellend. Precies daarom bieden we 3 soorten advies en begeleiding aan: mispel, nashi en pawpaw. Om jou geïnspireerd en volop gemotiveerd verder op weg te helpen met je permacultuurmoestuin, voedselbos of agroforestry-project.

 

alt text

MISPEL

  • budget
  • 1 terreinbezoek (2,5u)
  • 1u online/offline advies

alt text

NASHI

  • standaard
  • 1 terreinbezoek (2,5u)
  • 4u online/offline advies
  • 1 rondleiding (1 pers)

alt text

PAWPAW

  • uitgebreid
  • 2 Terreinbezoeken (5u)
  • 6u online/offline advies
  • 1 rondleiding (2 pers)
  • Omdat zowel de aard van de adviesvragen als de aard van de klanten en terreinen heel erg divers is, is het erg moeilijk in te schatten hoeveel adviestijd je precies zal nodig hebben. Afhankelijk van waar je staat in jouw project heb je net veel ondersteuning nodig, of net heel specifiek een zetje in de verdieping van een thema waar je op dat moment aan toe bent. Om aan die diverse vraag tegemoet te komen, hebben we het systeem van “prepaid” advies ontwikkeld. Je koopt afhankelijk van jouw behoefte een adviespakket MISPEL - NASHI of PAWPAW. De prijzen en samenstelling verschillen. Van zodra je een pakket hebt aangekocht neem ik contact met jou op om de vragen te verzamelen en de datum van het terreinbezoek in te plannen. Na aankoop blijft jouw “prepaid kaart” twee jaar geldig. Gedurende die periode kan je jouw vragen opsparen en de thema’s uitdiepen tot jouw adviesuren op zijn. Wil je meer ondersteuning? Koop dan gewoon een pakket bij. Standaard zit er minstens één plaatsbezoek in om voldoende voeling te krijgen met de plek en de klant. De uren nadien kunnen online ingevuld worden met ondersteuning op maat. Of aan het bezoek ter plekke gehangen worden als daar nood aan is. Wie liever wegblijft van het scherm, kan ook ter plekke in het Voedselbos langskomen met de plannen en vragen.

  • Mijn expertise ligt in het voorontwerp, beheer en begeleiden van voedselbossen, permacultuurtuinen, schooltuinen, samentuinen, agro-forestry landbouwsystemen en landschapsherstel.

    Een vraag die ik heel vaak krijg is hoe je al die puzzelstukjes nu mooi in één ontwerp kan stoppen. Met het ontwerp in de hand over het terrein wandelen levert zeer veel frisse inzichten en kansen op. Zelf zit je soms te dicht op het terrein en ontwerp dat je een overzicht mist of een “out of the box”- standpunt je enorm vooruit kan helpen.

    Ik kijk steeds naar het aanwezige microklimaat, reliëf, bodemgesteldheid, relatie met het omliggende terrein,... om te zien waar verbeteringen in het huidige ontwerp mogelijk zijn. Hoe kunnen we bepaalde elementen verplaatsen zodat meer energie behouden blijft?

    Een voorbeeld van enkele vragen waarmee ik jou kan helpen:

    • Hoe kan ik jaarrond vers voedsel uit mijn moestuin halen?

    • Wat kan ik in de winter nog telen?

    • Kan je de plantenlijst van mijn ontwerp eens doornemen en checken of die is aangepast aan mijn regio, bodemtype?

    • Welke boomsoorten kan ik nog aanplanten voor een betere bloesemboog?

    • Welke eetbare struiken kunnen in mijn windkering?

    • Hoe leg ik de kruidlaag van mijn voedselbos aan?

    • Hoe kunnen we de verbinding van onze samentuin met de buurt versterken?

    • Welke structuur is het meest geschikt voor mijn project?

    • Welke eetbare planten kan ik gebruiken als gevelgroen?

    • Hoe overbruggen we de schoolvakanties in onze schoolmoestuin?

    • Wat kan ik combineren als tussenteelt met mijn notenboomgaard?

    • Welke planten passen het best in een beleeftuin voor onze zorginstelling?

    • Hoe kan ik zelfvoorzienend worden op vlak van mulchvoorziening?

    • Welke afzet en verwerkingsmogelijkheden zijn er voor mijn voedselbosopbrengst?

    • Hoe maak ik mijn eigen plantenkwekerijtje?

    • Welke eetbare planten kan ik in mijn (zwem)vijver kweken?

    • Hoe kan ik de biodiversiteit in mijn tuin het best herstellen?

    • Hoe kan ik watersparend moestuinieren?

    Deze lijst is niet limitatief, maar bedoeld ter illustratie van het soort vragen waarmee ik werk. Ik kijk ernaar uit om jouw vragen te horen!

    • terreinbezoek

    • online/offline ondersteuning

    • deelname aan een rondleiding in het voedselbos

    Het terreinbezoek is een heel belangrijk onderdeel van het advies. Windrichting, zichtlijnen, bodemgesteldheid, indicatorplanten, biodiversiteit,... het zijn allemaal zaken die veel sneller en beter waargenomen worden tijdens een bezoek ter plekke. Door eerst samen jouw vragen te overlopen en dan het terrein vanuit die vragen samen te bekijken, komen we zeer snel tot een versterkend inzicht van het projectterrein.

    Elk pakket bevat een aantal uren ondersteuning. Dat kan online zijn waarbij ik de mogelijkheid heb om een aantal vragen te behandelen en verdere informatie meteen door te sturen. Wie liever niet achter een scherm zit, kan die uren ondersteuning ook offline inzetten. Je kiest dan voor een langer terreinbezoek of komt hier ter plekke in het voedselbos een aantal van jouw vragen behandelen.

    In twee pakketten zit ook een rondleiding in het voedselbos te Nokere inbegrepen. Tijdens een 3u durende rondleiding kan je ons project beleven. Je krijgt de achtergrond, tips en leert vanalles voelen, proeven, ruiken in levende lijve. Deze rondleidingen gaan door op vaste momenten doorheen het jaar waar je dan aansluit bij een groep geïnteresseerden. Je kan een rondleiding prikken die jullie het beste uitkomt.

    • verplaatsingskosten

    • ontwerptekening (digitaal of op papier)

    • aanleg en plantgoed

    In de pakketten zitten geen verplaatsingskosten vervat. Tot 15 km rond Nokere reken ik geen vervoerskosten aan voor het terreinbezoek. Voor terreinbezoeken buiten de straal van 15 km reken ik een verplaatsingskost aan van € 0,50 per km gerekend vanaf Nokere.

    Dit pakket helpt jou je terrein verder ontwikkelen. Ideaal heb je al een basisplan, bestaande schetsen of een ontwerp. Daarop kunnen we heel snel veranderingen, suggesties, info aanbrengen. Ik lever dus geen gedetailleerde ontwerptekening af.

    Aanleg en plantgoed zitten niet in dit pakket inbegrepen. Wat wel in een offline begeleiding of plaatsbezoek kan is even samen de eerste planten in de grond stoppen zodat je ziet hoe het werkt. Doordat ik veel projecten begeleid is het soms makkelijker om aan plantgoed te geraken van de juiste soorten. Dat plantgoed of werkmateriaal wordt dan apart gefactureerd.

  • MISPEL Budget

    Is het minimumpakket. Met één terreinbezoek kunnen we jouw vragen en het terrein goed verkennen. Een uur online ondersteuning achteraf geeft de mogelijkheid om de volgende stappen helder te krijgen en interessante relevante informatie door te sturen op jouw maat. Daardoor krijg je weer heel veel goesting om jouw project verder vorm te geven .

    NASHI Basis

    Meestal kiezen mensen voor deze vorm. Met het terreinbezoek en de 4u ondersteuning geraakt de puzzel meestal al redelijk gelegd. Je kan die ondersteuning in 1 keer opnemen als je dieper wil ingaan op bepaalde deelaspecten. Of je spreidt die over enkele seizoenen om nieuw opduikende vragen op te lossen. De rondleiding in het voedselbos geeft jou zeker weer inspiratie en ideëen voor je eigen project.

    PAWPAW Uitgebreid

    Grotere terreinen, complexere projecten met verschillende partners of als je graag wat meer ondersteuning hebt. Twee terreinbezoeken geven de mogelijkheid om ook de concrete uitwerking mee op te volgen. 6u ondersteuning geeft ook ruimte om verschillende stappen samen te doorlopen en jouw terrein ook meteen zichtbaar te veranderen. Een aanplant uitwerken en voorbereiden bijvoorbeeld. De rondleiding in het voedselbos geeft jou zeker weer inspiratie en ideëen voor je eigen project.

    Je kan uiteraard altijd een extra pakket aankopen als je meer ondersteuning nodig hebt.

  • Neem gerust contact op indien je nog vragen hebt over deze werkwijze en manier van begeleiding.

    Als je een pakket hebt aangekocht neem ik contact met jou op om de vragen te verzamelen en de datum van het terreinbezoek in te plannen.

The map is not the territory
— Alfred Korzybski
Denkt aleer ge doende zijt en doende, denkt dan nog.
— Guido Gezelle

Over Bert

Bert Dhondt werd geboren met een heel sterke interesse in natuur. Van kindsbeen af verslond hij alles wat natuurstudie, landschapsbeheer en beleving van dichtbij of veraf raakte. Vele reizen en jaren vrijwilligerswerk later in binnen- en buitenland kwam Bert in Tasmanië in contact met permacultuur. De vonk sloeg meteen over en sinds 2002 toert Bert het land rond met voordrachten en opleidingen rond permacultuur, wildpluk en voedselbossen. Bert is ook bezieler en oprichter van vzw het Voedselbos en geeft al jarenlang opleidingen rond permacultuur en voedselbossen. Daarnaast werkt hij regelmatig in opdracht van lokale overheden aan de begeleiding van buurtmoestuinen, eetbare schooltuinen en de opstart en begeleiding van Voedselbossen. Steeds vaker neemt hij ook coachingsopdrachten aan voor particulieren die een voedselbos willen aanleggen of hulp willen bij de begeleiding ervan.

Maak je keuze

Vorige
Vorige

Voedselbostoer

Volgende
Volgende

Dagworkshop Zwammen